Happy birthday

 

Před několika dny jsem recenzoval parádní textovku Zuby ve Tmě a ani jsem netušil, že autor vytvořil další pokračování Půllitrových zážitků. Takže vzhůru vpřed, soudruzi, za světlými zítřky, z temného středověku se přesuneme do nové doby pokroku…

A opravdu, hlavního hrdinu probouzí po bujaré oslavě socialistický tranzistor typickým pozdravem. Jeho čtyřnohý miláček, kříženec pekingského palácového psíka a dogy se minulou noc také aktivně účastnil bujaré pitky a teď se necítí dobře. Není divu, pániček u boudy najde kus bakelitového nárazníku a hnedle ví, odkud vítr fouká. Cesta za pomstou proti nebohému Trabantovi místního abstinenta začíná. Jó, Trabant, kde jsou ty doby, já měl sice Wartburga, ale zapomenout na něj nemohu, když tyhle dvoutakty ještě neměly zahřátý motor a jely do kopce, nikdo je nepředjížděl, speciál mix za nimi dokázal vytvořit naprosto dokonalou temnou mlhu.

Hlavní hrdina má ve sklepě super moderní zařízení, které chrání jeho chloubu – domácí čůčovač. A že takové pořádně zkvašené čůčo se dá použít i k jiným účelům, zjistí v závěru hry. Ale hra se neodehrává jen ve sklepě. Navštívíme i nedaleký bazar pod širým nebem, samozřejmě místní nálevnu a především Protichlastavovo doupě. Jen bacha na ochočené sklípkany, ty mrchy rády koušou.

Vzhled a ovládání hry je velmi podobné, jako u Zubů, jediná viditelná změna zpočívá v jiném rozdělení hlavního menu pro výběr příkazů. Osobně mi tato změna přijde k lepšímu, to je samozřejmě věc vkusu. Použitý engine se ale ke hře parádně hodí, kdyby byl k dispozici, ani dnes bych neodmítnul.

Hra je mnohem jednodušší, než autorův předchozí počin, není problém jí během dopoledne projít. Ten správný humor ale rozhodně nechybí, takže dílo doporučuji všem textovkářům i netextovkářům už jen kvůli němu. A pokud opravdu hrát nechcete, alespoň si prohlédněte obrázky ze hry, kde jsou alespoň některé hlášky zachycené.

HB_1.png
HB_2.png
HB_3.png
HB_4.png
HB_5.png

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Počet komentářů: 5

  1. Michal Wolf napsal:

    To je úžasné vidět, že Půllitrovy příběhy jsou i po těch letech stále živé! :-) Rád bych doplnil, že jednotlivé hry vznikly v pořadí:
    1. Silvestrovská pecka
    2. Veselé velikonoce
    3. Happy birthday
    4. Zuby ve tmě
    Použitý engine jsem naprogramoval v assembleru a nejsem si jistý, jestli bych se v něm po těch 20 letech ještě vyznal, nedejbože někdo jiný :-)

  2. Tak to je paráda, že se i autor ozval, hurá! Vídím, že hry hraji pěkně od konce, takže teď mě čekají ještě Veselé velikonoce a Silvestrovská pecka. Ještě více potěšující je to, že jsou pro Spectrum, takže si je užiju pěkně v týpí u opékání na svém RPi, Sama na tom emuovat neumím. Recenze samozřejmě budou…

    Jinak ty hry budou stále živé, textovky prostě nestárnou. I dnes si sice rád zkusím Dizzyho, Sir Freda nebo Robina, tohle je ale o něčem jiném a jak vidím, ještě dost jsem jich nedohrál nebo se o nich více, než po 20 letech dovídám…

    Dnes tu máme naštěstí dost nových enginů, takže už se těším na další pokračování, hlavně těch super Zubů :-)

  3. Solaris104 napsal:

    Michale, rád bych se zeptal, ve kterém roce vznikla textovka Zuby ve tmě.

  4. Michal Wolf napsal:


    Solaris104:

    Michale, rád bych se zeptal, ve kterém roce vznikla textovka Zuby ve tmě.

    Dokončil jsem ji do delší pauze v roce 1997. Rozdělaná tedy byla asi 4 roky což nejdýl ze všech, co jsem dělal, protože jsem na to už neměl tolik času jako když jsem byl ještě na střední škole :-) Měla tam být i nějaká jednoduchá animace podobně jako je v Happy Birthday ten pavouk, ale tu už jsem pak odpískal a hru pustil do světa ať už konečně žije svým životem a neleží jen v šuplíku…

  5. Solaris104 napsal:

    Diky za info, já tu hru považuji za nejlepší textovku pro 8-bity. Hrozně mě baví Dizzyovky a chtěl bych zkusit něco spáchat v GameMasteru pro Sama. Je škoda, že pro Sama není moc her. Má při tom slušné HW možnosti. Na Slovensku vznikly pro Sama moc pěkné dema. Slow Motion a Slow Motion 2. Určitě mrkni na youtube.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.